Stichting Energiehuis Dordrecht


Dordrecht heeft een fraaie historische binnenstad en alle culturele voorzieningen liggen op loopafstand van elkaar. Daarnaast is Dordrecht trots op haar erfgoed. Naast de vele monumenten die de stad telt, krijgen veel gebouwen met een rijk verleden een nieuwe bestemming dankzij creatieve ondernemers, enthousiaste inwoners en bevlogen particulieren. Maar ook door een stadsbestuur dat zijn nek wil uitsteken voor het behoud van erfgoed in de stad, zoals het uit begin 1900 stammende Energiehuis aan de Noordendijk op de rand van het nieuw te ontwikkelen gebied Stadswerven.
In 1905 is het eerste gedeelte van het Energiehuis als gemeentelijke elektriciteitscentrale in gebruik genomen.

In die tijd werd het gebouw geflankeerd door een flinke schoorsteen en werd er later op de hoek met de Noordendijk ook nog een portiersloge aangebouwd. Deze is nu weer gesloopt, zodat de originele gevel weer te zien is, weliswaar zonder schoorsteen.

Sinds 2013 is het Energiehuis dé culturele hotspot van Dordrecht en de regio. Talloze inspirerende activiteiten brengen de oude elektriciteitscentrale weer tot leven. Dit indrukwekkend industrieel erfgoed is getransformeerd tot het ’Huis van de Podiumkunsten’ en huisvest concert-, theater- en popzalen, leslokalen, studio’s, ateliers, vergader- en loungeruimten en een grand café.

Energiehuis - 02
IMG_32432545

Wat betekenen zij voor de klanten?

Het overweldigende, industriële pand bruist weer van de energie met muziek, theater, dans, kunst & design, eten en drinken, festivals, concerten, debatten, cursussen en kinderactiviteiten. Het Energiehuis is een ontmoetingsplek voor iedereen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Een energieke plek met een eigen verhaal, waar creativiteit en verbeelding wordt geprikkeld. 

Het Energiehuis werkt samen met de partners Kunstmin, Bibelot, ToBe cultuurcentrum inclusief dePopcentrale, Muziektheater Hollands Diep en Muziekstroom (voorheen Kunstkerk).

Grand café | Bistro | Bar Khotinsky is ook gevestigd in het Energiehuis en is voor een breed publiek toegankelijk voor zowel lunch, diner of een borrel in een bijzondere omgeving.